Hyppää sisältöön
Yläbanneri
Olet tässä: SÄHKÖN SIIRTO - Sähkön mittaus
Näytä/piilota pikalinkit


Kirjaudu energiatilille
Huolto- ja häiriötiedotteet
Ota yhteyttä
Facebook
 

Sähkön mittaus

Osana sähkön siirtoa vastaamme sähkönkulutuksesi mittauksesta ja mittaustiedon välittämisestä valitsemallesi sähkönmyyjälle. Alueemme mittaukset koostuvat n. 2600 käyttöpaikasta, jotka kaikki on varustettu etäluettavilla sähköenergiamittareilla, joilta asiakas saa käyttöpaikkansa sähköenergian kulutustiedot tuntikohtaisesti. 

Sähkön kulutusta mitataan joko suoralla tai epäsuoralla mittarilla, riippuen käyttöpaikan virran ja jännitteen tarpeesta. Yli 63A:n käyttöpaikkojen sähköenergia mitataan epäsuorasti eli mittaukseen käytetään virtamuuntajia, joiden muunnettu virta kerrotaan oikeaksi muuntajiin kytketyllä energiamittarilla. Yli 100A:n käyttöpaikoissa mitataan myös tehoa. Alle  63A:n käyttöpaikkoihin sovelletaan suoraa mittaustekniikkaa jonka mitattu sähköenergia saadaan suoraan mittalaitteen läpi menevästä kokonaisvirrasta ja jännitteestä.

Sähköenergian tarpeen pohjalta määräytyy käyttöpaikalle siihen soveltuvan siirtotuote, jonka pohjalta määräytyy siirronhinnoittelu. Sähkön siirtohinta pitää sisällään kiinteän perusmaksun ja ja kulutukseen perustuvan siirtohinnan. Sähkön siirron lisäksi maksat kuluttamastasi sähköenergiasta sähkönmyyjällesi.

 

Sähkön etäluenta

Etäluennassa poimitaan kulutustiedot joka vuorokausi ja laskut perustuvat siten kuukausittaiseen todelliseen kulutukseen, joten sähkölämmitysasiakkaan laskut painottuvat voimakkaasti talviaikaan. Todelliseen kulutukseen perustuva laskutus on korvannut arviolaskut ja kerran vuodessa lähetettävän tasauslaskut. Kun sähkö maksetaan todelliseen kulutukseen perustuen, se mahdollistaa entistä paremman oman energiankäytön seurannan ja kannustaa säästämään sähköä. Oman kohteen kulutusta pystyy seuraamaan Energiatilin kautta osoitteessa www.energiatili.fi. Laskutusjakso (12, 6, 4 tai 3 laskua/vuosi) säilyy nykyisenä, ellei asiakas itse halua sitä muuttaa.

Etämittareiden toimintaa voidaan seurata ja ohjata verkkoyhtiöstä. Esimerkiksi, jos etämittarilta häviää jännite, eikä sitä näin ollen voida etälukea, tulee siitä tieto verkkoyhtiöön. Tällaisissa tapauksissa olisi tärkeää, että asiakas ei katkaise sähköjään pääkytkimellä vaan mittarissa olevalla katkopainikkeella. Tällöin hälytystä ei tule ja mittari voidaan etälukea. Tämä tulisi huomioida erityisesti vapaa-ajan asunnoissa, mistä asiakas usein katkaisee sähköt poissaolon ajaksi.

Etämittareiden avulla ohjataan sähkölämmittäjien lämminvesivaraajan ja lattialämmitysten päälle kytkemistä. Vaikka kausisähkö kytkeytyy päälle klo 22:00, viivästytetään em. yö kuormia mittarin viivelaitteella. Viiveaika on satunnaisesti 1-60 minuuttia ja mittauslaitejärjestelmä tekee valinnan satunnaisesti. Porrastuksella pyritään siihen, etteivät kaikki käyttövesivaraajat mene yhtä aikaa päälle. Vajaan tunnin viiveestä ei ole haittaa asiakkaalle, sillä käyttövesivaraaja ei tarvitse kausisähkön yhdeksän tunnin latausaikaa.

Lukuohje AIDON 6531 -etäluettaville mittareille.

 

Mittarin vaihto

Mittarin vikaantuessa tai muuten vanhentuessa ne vaihdetaan uusiin. Tällöin mittarinvaihdosta ilmoitetaan asiakkaalle henkilökohtaisella kortilla tai ollaan suoraan yhteydessä puhelimella. Jos mittari on sisällä huoneistossa, asiakasta pyydetään päästämään mittarinasentaja sisälle. Jos mittari on sähkökeskuksessa, johon meillä on avaimet, asiakkaan ei tarvitse tehdä mitään. Mittarin vaihto aiheuttaa asiakkaalle noin 15 minuutin sähkökatkon.

 

Mittarivika

Jos epäilet mittausvirhettä, lähetä meille sähköenergiamittarin tarkastuspyyntö. Mittariasentajamme tarkastaa mittarisi ja ilmoittaa sinulle tuloksen sekä mahdolliset jatkotoimenpiteet.

Tarkastus on maksuton, jos toteamme virheen olevan vähintään kaksi kertaa mittarin tarkkuusluokan suuruinen. Muussa tapauksessa veloitamme mittarointi hinnaston mukaisen maksun. 

Jos tarkastettavaa mittaria koskeva sähkölasku tulee maksettavaksi ennen tarkastustuloksen saapumista, pyydämme maksamaan laskun kokonaisuudessaan. Palautamme jälkikäteen sen osan laskusta, joka osoittautuu aiheettomaksi.

 

 

 

TENERGIA OY
Keskustie 81
95300 Tervola

Vikapäivystys puh. 0400 394 251